Article Index

Na ovaj 21.dan 21.godine 21.stoljeća u 21 sat nakon 21 godine istraživanja otvaram ovaj 21. svezak: 

TAJNE STVARANJA 'neba i zemlje'


1.dioDa li nam knjiga Postanka otkriva pravu istinu o stvaranju i povijesti ljudske civilizacije? Ako je Biblija nadahnuta, zašto su njeni pisci napisali da je Zemlja statična i ravna i da su sva nebeska tijela stvorena u vodi? Zašto su mudri ljudi poput Salamuna i Isusa prihvatili takvo gledište? Kako nam njihova djelomična spoznaja pomaže u traženju pune istine o povijesti i prirodi univerzuma? Koji je smisao stvaranja beskrajnog svemira? Kako i na koji način je svemir mogao biti stvoren? Što je bilo prije stvaranja? Da li postoji nešto što Bog nije stvorio? Da li je Bog stvorio materijalnu supstancu ili je ona postojala oduvijek? Da li je Bog imao početak jer je rekao da 'prije njega nije bilo Boga'? Zašto je rekao da je 'načinjen'? Od čega je mogao biti načinjen? Da li je On materijalno ili nematerijalno biće?

2.dio - Da li postoje druge vanzemaljske civilizacije? Ako postoje, da li bi nam to bilo otkriveno u Bibliji? Da li su nebeska bića materijalne prirode? Koja je bića Bog postavio za jutarnje zvijezde i koja je njihova uloga? Tko su bića od krvi i mesa koja su dolazila na Zemlju i kontaktirala sa ljudima? Tko su sinovi Božji koji su živjeli na zemlji prije potopa? Da li su oni vanzemaljska ili zemaljska bića? Tko su bili nefili i da li su neki od njih preživjeli potop? Što o tome možemo čitati u Bibliji i apokrifnim knjigama? Kako su apokrifne knjige utjecale na prihvaćanje ideja o palim anđelima i nefilima? Kako su te ideje dospjele u novozavjetne spise?


"Vjera je dokazivanje onoga što ne vidimo."

(Heb 11:1)

Mnogi vjernici vjeruju da je Zemlja okrugla i da se zajedno s drugim planetima okreće oko sunca, dok ima i onih koji vjeruju da je ona ravna te da sunce i druge planete kruže iznad nje. Što je istina i da li istinu možemo pronaći u Bibliji?

 

Biblija je nadahnuta od Boga, pa bi bilo logično da u njoj piše samo ono što se može dokazati. Dok jedni vjeruju samo u   naučna otkrića koja dokazuju Bibliju, drugi vjeruju samo ono što piše u Bibliji, čak i onda kad se ona ne slaže s naučnim   dokazima. Treći odbacuju nadahnutost Biblije kad vide da nauka pobija neka njena gledišta. No, postoje i oni koji ne žele   umanjiti vrijednost Biblije ukoliko se dokaže da se njene izjave o prirodi neba i zemlje ne slažu sa stvarnim činjenicama?

Većina znanstvenika vjeruje da je svemir nastao slučajno s velikim praskom (Bing beng). Jedan fizičar je rekao da je ta teorija samo jedan model stvaranja svemira koji ne mora nužno biti istina. Oni koji vjeruju da iza velikog praska stoji Bog su tu teoriju prihvatili jer se ona slaže sa biblijskim izvještajem koji navodi da je svemir imao svoj početak. No, da li taj početak znači da prije toga nije postojalo ništa osim Boga?

Naime, mnogi teoretičari tvrde da prije toga nije postojao ni prostor ni vrijeme, niti je postojala materija i energija nego ono nešto, a ne znaju što. Ako nije ništa postojalo onda bi za vjernike to značilo da Bog do početka stvaranja kroz cijelu vječnost nije imao interakciju sa ničim nego samo sa sobom. Zatim je nakon beskrajne vječnosti odlučio stvarati iz ničega. To povlači niz pitanja koja zahtijevaju da se pozabavimo problematikom takvog gledišta. Pitanje je da li je Bog imao početak i da li bi postojanje Boga imalo smisla ako prije nastanka svemira nije ništa postojalo. Razum nam govori da je nešto moralo postojati kako bi se objasnilo postojanje Boga i univerzuma. To je ono 'nešto' što nije stvoreno, a trebalo je postojati kako bi i Bog postojao. Što bi to moglo biti? Pokušat ćemo to saznati iako ne postoji mogućnost dokazivanja nekih hipoteza.

Biblija je mnogima izvor važnih informacija pa tvrde da je Zemlja jedina planeta na kojoj postoji život iako to Biblija ne tvrdi niti poriče. Ona se samo bavi stvarima koje se tiču nas i naše planete. Među onima koji tvrde da je život stvar slučajnosti ima jednih koji misle da je vjerojatnost nastanka života toliko mala da je skoro pa nemoguće da se on ponovi na nekoj drugoj planeti, dok drugi smatraju da ta vjerojatnost ipak postoji.  No, onaj tko vjeruje u kreatora zna da to ne ovisi o pukoj vjerojatnosti nego Božjoj volji da stvori život bilo gdje u svemiru kao što je stvorio na našoj planeti.

Sve su to različita uvjerenja u potrazi za čvrstim dokazima, jer istina se ne krije samo u onome što vidimo nego i u onome što ne vidimo. Istina nije samo ono što piše u Bibliji, nego i ono što nije zapisano ni otkriveno. Čak ni Bog nije svojim slugama otkrio stvarnu prirodu svemira i zemlje, a ono što je zapisano je samo u okviru djelomične spoznaje onoga što je čovjek u ono vrijeme mogao dokučiti bez da je poznavao stvarne činjenice. Zbog djelomičnog znanja su nastale djelomične zablude o nebu i zemlji u koje su vjerovali Hebreji čiji su pisci Biblije to i zapisali. Vjerojatno to nije utjecalo na suštinu i bit vjere koja zahtjeva ispitivanje i dokazivanje, a ne serviranje gotove istine. No, danas postoje nove opipljive spoznaje koje otkrivaju više detalja s kojima se biblijski izvještaj može korigirati ili objasniti na neki logičniji način. Prvo treba objasniti knjigu Postanka i cijelu Bibliju u kojoj su iznesene neke izjave koje se ne slažu sa znanstvenim činjenicama.