Obavijest


 

Draga braćo i sestre!

Koristim svoje na Bibliji utemeljeno pravo da vas obavijestim kako se sada bez vašeg znanja vodi još jedan pravni proces u koji ste neizravno i vi uključeni, te da će te se sutra, ukoliko budem službeno isključen, morati prema meni odnositi u skladu sa tom odlukom koju će te biti prisiljeni poštivati. Međutim, Bog nikad nije prisiljavao da bilo tko prihvati neku sudsku odluku i digne ruku na svog brata ukoliko nije bio svjedok optužnice, saslušanja i same presude jer su se u biblijska vremena pravne stvari iznosile javno na gradskim vratima. Pogotovo se nije moglo prihvatiti jednu takvu odluku koja je iza sebe sakrivala pogrešne motive sudaca koji nisu omogućili pravnu zaštitu optuženika. Jedno takvo tajno suđenje, protivno božanskim smjernicama je bilo provedeno nad našim Gospodinom Isusom Kristom i znamo da su mnogi nažalost prihvatili takvu odluku o njegovom sramotnom izopćenju iz zajednice.

Nedavno je pravni odbor moje skupštine učinio niz proceduralnih grešaka te je bez moje prisutnosti donio odluku o isključenju na koju sam se žalio tako da ta odluka još nije stupila na snagu (vidi Žalbu). Stoga ovo pismo upućujem svima vama koji u sebi imate dovoljno ljubavi i razboritosti da me prihvatite kao svog brata unatoč činjenici da sam u svom kršćanskom životu došao u situaciju da svoju vjeru i spoznaju upotpunim vlastitim neovisnim istraživanjem Biblije čime sam samo želio zadovoljiti svoju duhovnu potrebu koju neki nažalost moraju zatomiti u sebi zbog nametnute potrebe za doktrinarnim jedinstvom. Iako sam došao do nekih drugačijih gledišta, moja vjera je dobila svoj pravi smisao ali sam naišao na nerazumijevanje, strogoću i krutost od strane neke braće koja u svemu ovome ne vide ono što bi trebali vidjeti, a to je jedinstvo duha, pa sude svojoj braći čiji je jedini grijeh to što su prekršili nametnuto pravilo šutnje nakon što su se uvjerili u to što je istina.

U Bibliji ne postoji zakon kojim se zabranjuje iznositi istinu u koju se netko uvjerio prije nego bi ona bila službeno objavljena od strane istaknutih ili prvih ljudi Zajednice. Upravo suprotno, u Bibliji se nalaze smjernice po kojima se nečije 'drugačije gledište' koje je izašlo u javnost, pa makar bilo pogrešno, ne smije osuditi prije nego se povede javna rasprava. Također nalazimo primjer uvođenja 'novih gledišta' u neke skupštine izvan Judeje prije nego su o tome apostoli u Jeruzalemu javno progovorili. Apostoli su vjernike savjetovali da ispituju izjave koje su iznosili kršćanski učitelji ali su ih upozorili da paze na one koji su svojim učenjima i novim gledištima obezvrijeđivali temelje kršćanske vjere. Čak su im dali slobodu da se uvjeravaju u sve što čuju ali da prihvate samo ono što je dobro. Moja želja je da se sve to ugradi u našu kršćansku zajednicu kako ne bi dolazilo do ovakvih sporova i bezrazložnih osuda.

Da ste živjeli u biblijska vremena znali bi zašto su se pravni procesi vodili javno i možda bi željeli biti svjedoci ukoliko je u sve to bio uključen netko tko vam je blizak ili ga samo poznajete kao člana svoje vjerske zajednice. Nažalost, Zajednica kojoj pripadamo nikad nije uspostavila takvu praksu iz nekih svojih razloga. Slučajevi se vode 'iza zatvorenih vrata' i donosi odluka o isključenju koja mnoge iznenadi jer nisu unaprijed upoznati sa problemom u koji su izravno ili neizravno uključeni svi jer smo kao skupština 'jedno tijelo' ili jedna kršćanska obitelj.

Društvo Watchtower, koje je od svog osnivanja djelovalo kao poduzeće sa svojim predsjednikom i upravnim tijelom je u skupštinama koje je preuzelo pod svoju nadležnost, ukinulo biblijsku praksu javnog suđenja i zamijenilo ga praksom 'iza zatvorenih vrata' koju po tom istom principu provode korporacije (poduzeća) nad svojim djelatnicima koji bi se ogriješili o njihov kodeks ponašanja. Odgovorna braća su svjesno ili nesvjesno u skupštine uvela pravila korporacije među kojima je i praksa tajnosti i šutnje i time onemogućila da se u skupštinama rješavaju sporovi po prokušanim biblijskim smjernicama. Zbog takve prakse sam prije par godina doživio nepravdu od starješina, a indirektno i od svoje braće koja su bila prisiljena dignuti na mene ruku iako nisu znali zbog čega.

Ovaj put sam stvorio preduvjete da se javnost uključi u spor jer sam u dobroj namjeri izašao sa svojim gledištima u javnost zbog kojih je dignuta optužnica. Da li sam imao kršćansku slobodu izaći u javnost, to vi ne možete znati sve dok vam se ne predoče jasne činjenice. Čiste savjesti tvrdim da nisam sagriješio ni Bogu ni čovjeku i u to vas želim uvjeriti prije nego vam netko silom stavi kamen u vaše ruke kako bi ga bacili na mene. Budući da Zajednica nije omogućila pravnu zaštitu ni "gradove-utočišta" ja svoje utočište i pravdu nalazim u svom Bogu i u onoj svojoj braći među vama koja visoko cijene božanska načela i mjerila znajući da će me oni prosuđivati po istini i pravdi a ne po ljudskim mjerilima. U tu svrhu svima vama dajem na uvid ovaj svoj slučaj i svoju obranu koju neki starješine nastoje obezvrijediti jer su im, kao što su mi sami priznali, vezane ruke pravilima i uputama od same Zajednice. Ja cijenim i poštujem starješine, ali postoje granice moje podložnosti čovjeku bez obzira na njegov istaknuti položaj u Zajednici.

Osim toga, ovo je način da i pred starješine svih skupština stavim na razmatranje, ne samo moj slučaj, nego i činjenice i probleme s kojima će se možda već sutra suočiti ukoliko budu pozvani da budu dio pravnog odbora koji će suditi svome bratu samo zato što se pokušao više podložiti Bogu nego čovjeku. Cilj mi je upoznati braću i starješine sa ovim problemom i zaštiti ih od mogućih posljedica, a prije svega omogućiti glas javnosti u želji da se neke stvari napokon promjene i usklade sa Božjim gledištem i njegovim načelima. Oprostite mi ako vam se obraćam na ovako služben način jer ne želim da se netko emotivno veže za mene i moj slučaj nego da ovo pismo i sve drugo što sam iznio u svoju obranu sagleda svojim razumom. Ukoliko želite biti u tijeku ovog pravnog procesa i pratiti njegov tijek do samog završetka, ja vas pozivam kao svjedoke na stranicu 'Istražni sud Watchtowera 3'.

Vaš brat

Danijel

15. srpanj 2016.

PS: Da bi dobili jasniju sliku o ovoj problematici, možete slobodno razmotriti raniji slučaj za koji nitko od vas nije znao da se odigrao jer je Prizivni odbor ukinuo odluku Pravnog odbora. Svoju obranu sam tada temeljio na razlici između otpadničkog i drugačijeg gledišta. To je dokaz da gledišta koja sam tada iznio pred starješinama nisu bila otpadnička, pa sam uzeo tu slobodu da svoja istraživanja Biblije iznesem u javnost kako bi svi koji to žele imali pristup ovim informacijama bez bojazni da će ih to pokolebati u vjeri. Sada kada sam izašao u javnost vodi se spor oko toga da li sam to smio učiniti ili ne.