Igor Kocelj - moj suradnik u istini


U mnogim skupštinama Jehovinih svjedoka postoje iskreni ljubitelji biblijske istine koji su suočeni sa pravilom o bespogovornom prihvaćanju svih učenja, među kojima su i ona učenja s kojima se ne slažu iz opravdanih razloga. Ukoliko o svojim sumnjama i biblijskim argumentima za drugačije i točnije razumijevanje progovore s nekim članom skupštine ili ukažu na njih, bivaju dovedeni pred pravni odbor kako bi ih se kaznilo i zaprijetilo isključenjem.

Činjenica je da su mnogi 'Jehovini svjedoci' postali članovi te zajednice jer su svoju vjeru željeli utemeljiti na točnoj spoznaji te su na sebe preuzeli obavezu da se u manjoj ili većoj mjeri posvete propovijedanju kako bi tu 'istinu' prenijeli drugima. Ukoliko su neki od njih svim srcem bili navedeni da drugima govore o toj 'istini' za koju su sada utvrdili da je manjkava ili potpuno kriva u vezi nekih učenja, onda je nemoguće takvim ljubiteljima istine zatvoriti usta i tražiti od njih da šute. Isključenjem takvih ljubitelja biblijske istine, Zajednica 'Jehovinih svjedoka' kažnjava i osiromašuje samu sebe jer ostaje bez onih darova duha koji su bili prisutni u prvoj kršćanskoj skupštini.

Znajući što mogu doživjeti od starješina svoje skupštine, neki ne žele prolaziti kroz mučnu pravnu proceduru kroz koju sam ja prošao, pa se jednostavno sami isključuju iz Zajednice. Među njima je i moj dragi brat Igor Kocelj kojeg dugo poznajem, a s kojim sam u zadnje vrijeme blisko povezan u bratskoj ljubavi po kojoj zajedno sa još nekom braćom u našoj sredini i šire (preko video konferencija) nastojimo održati duhovno zajedništvo sastajući se u našim domovima znajući da 'gdje su dvoje ili troje sakupljeni u Kristovo ime, da je i On svojim duhom s njima'.  

Kao što sam se ja posvetio ispitivanju svih učenja koja sam detaljno razmotrio u pisanom obliku tako je i on bio naveden da javno kaže ono što je spoznao i utemeljio na Bibliji i to na engleskom jeziku (titlovano na hrvatski) kako bi bar nekima omogućio da vide ono što se krije u Bibliji ili ih usmjerio u onom pravcu razmišljanja koji im može pomoći da se oslobode robovanju čovjeku kako bi služili Bogu u Kristovom duhu. Budite slobodni otvorena uma poslušati neke diskutabilne teme koje brat Igor iznosi u nekoliko svojih video zapisa:


Budimo organizirani

Ako slobodu u Kristu ne možemo naći u dobro organiziranim vjerskim zajednicama, da li možemo svoje kršćansko obilježje održavati na neki drugi način kako ne bi postali pasivni?


O neaktivnosti i napuštanju Zajednice

Da li ostati pasivnim i neaktivnim članovima ili postoji neka druga mogućnost za one koji žele slijediti 'put života' koji je Isus Krist otvorio.


O Isusovom 'predljudskom' postojanju

Iako postoje mnogo biblijskih dokaza da Isus nije živio prije svog rođenja neka od njih posebno navode na razmišljanje svakog tko promišlja o Božjem planu spasenja.


Nada u zemaljski ili nebeski život

Da li Biblija pruža nadu u život na nebu ili je riječ o krivom razumijevanju?


O Isusu 'u raju' na zemlji

Da li će Isus ostati na nebu kad Bog uspostavi svoje kraljevstvo na zemlji?


Tko su 'druge ovce' koje je Isus spomenuo?

Iako Biblija jasno otkriva sve o drugim 'ovcama' mnogi kršćani su od svojih učitelja prihvatili gledište koje odudara od proročanstava koja su se ispunila još u 1.stoljeću zbog čega ne vide pravi smisao onoga što su govorili proroci, Isus i apostoli.

 


Zašto Bog dopušta zlo i patnju?

Što o Božjem dopuštanju zla uče Jehovini svjedoci i kako su došli do svog razumijevanja? Da li je ono točno i što o tome kažu Isus i apostoli i druge vjerne osobe? Da li Bog dopušta patnje jer su mu vezane ruke načelima koja je sam postavio ili je u pitanju nešto što ne možemo potpuno razumjeti, a što može izaći na dobro svih nas? 

 

 


Očekujemo još video zapisa ...